برگرفته از بخشنامه جامع کارگران ساختمانی به شماره: 10210/99/1000 تاریخ: 30/10/1399
موضوع: تنقیح، تلخیص و تجمیع بخشنامهها و دستورهای اداری بیمه اجتماعی کارگران ساختمانی
فصل دوم: تعاریف و کلیات
کارگر ساختمانی کیست: فردی که به نحوی از انحا در رابطه با ايجاد، توسعه، تجديدبنا، تعميرات اساسي و تخريب ساختمان به طور مستقيم اشتغال دارد و مشمول مقررات خاص از نظر بيمه و بازنشستگي نميباشد.
کارت مهارت فنی چیست: گواهينامه حاوي اطلاعات راجع به مشخصات هويتي، سطح مهارت و تاريخ صدور، مدت اعتبار و تمديد آن كه توسط سازمان آموزش فني و حرفهاي كشور براي كارگران ساختمانی صادر ميشود.
نرخ مبنای کسر حقبیمه (سهم بیمهشده) کارگران ساختمانی مشمول: معادل 7% دستمزد ماهانهای است که طبق ماده (35) قانون تامیناجتماعی تعیین و همه ماهه از سوی بیمه شده به سازمان پرداخت میگردد.
نرخ مبنای کسر حق بیمه ساختمانی (سهم کارفرمایی): به شرح فصل پنجم بخشنامه که در پست های دیگر به تشریح خواهد آمد.
مشاغل بیمه کارگران ساختمانی کدامند: مطابق با فهرست شانزدهگانه مشاغل کارگران ساختمانی تهیه شده توسط سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور (هریک از مشاغل در سه سطح) به شرح ذیل میباشد:
1- آرماتور بند
2- بتن ساز و بتن ریز
3- قالب بند و کفراژ بند
4- اسکلت فلزی
5- بنای سفت کار
6- لوله کش گاز خانگی و تجاری
7- لوله کش و نصاب وسایل بهداشتی
8- عایق کار رطوبتی و آسفالت کار ابنیه
9- کارگر نگهدار بتن
10- کارگر نقشه بردار
11- گچ کار
12- سنگ کار
13- کاشی کار
14- درب و پنجره ساز فلزی
15- برق کار ساختمان
16- نقاش ساختمان
توجه: در کلیه موارد چنانچه کارگر ساختمانی در کارگاههای موضوع ماده (2) قانون تامیناجتماعی شاغل بوده و یا دارای کارگاه (محل کسب «کار ثابت») بوده باشد و یا عملیات بصورت کارگاهی در محل کارگاه انجام گیرد؛ از شمول قانون بیمه اجتماعی کارگران ساختمانی خارج و مشمول مقررات عام قانون تامین اجتماعی خواهند بود.
دستمزد مقطوع کارگران ساختمانی:
- با توجه به عدم تعیین دستمزد مقطوع کارگران ساختمانی؛ از ابتدای اجرای قانون لغایت سال 1392، در تمامی سطوح اعم از استادکار و کارگر ساده و …، ملاک محاسبه حق بیمه متعلقه «حداقل دستمزد» سنواتی میباشد.
- طبق بند (4) یک هزار و چهارصد و پنجاه و پنجمین جلسه هیات مدیره سازمان مورخ 23/10/1392، از تاریخ 1/1/1393دستمزد مقطوع کارگران ساختمانی در سه سطح به شرح ذیل تعیین گردیده است:
- کارگر درجه یک (کارگر ماهر، استادکار) 4/1 برابر حداقل دستمزد ماهیانه.
- کارگر درجه دو (نیمه ماهر، کمک استادکار) 3/1 برابر حداقل دستمزد ماهیانه.
- کارگر درجه سه (کارگر عمومی) 2/1 برابر حداقل دستمزد ماهیانه.